On track voor de Paralympische Spelen – Atletiek

Eind juni ontmoette ik vier Namibische topatleten op de atletiekbaan van de Universiteit Twente. Ananias Shikongo, Johannes Nambala en gidsen Sem Shimanda en Even Tjiuiju bereiden zich in Twente voor op de Paralympische Spelen die op 28 augustus in Parijs van start gaan.

Paralympische medaillewinnaars

Ananias is viervoudig medaillewinnaar op de Paralympische Spelen. In 2016 won hij brons op de 100 meter, goud op de 200 meter en brons op de 400 meter. Vier jaar later veroverd hij de zilveren medaille op de 400 meter in Tokio in 2020. Johannes won in zijn carriรจre al drie Paralympische medailles: zilver op de 100 en 400 meter in Rio, brons op de 400 meter in Tokio.

Classificaties

Voor een zo eerlijk mogelijk verloop van de wedstrijden heeft het Internationaal Paralympische Comitรฉ op basis van type handicap verschillende categorieรซn ingesteld. Zo is Ananias ingedeeld in categorie T11, voor atleten die volledig blind zijn. Johannes behoort tot categorie T13, bedoeld voor sporters die nog iets kunnen zien en zelfstandig kunnen lopen. Ananias wordt tijdens trainingen en wedstrijden begeleid door hun gidsen Sem en Even.

Pushing, pushing!

Ver van huis werken ze hun trainingen gedisciplineerd af. Manager Elisa Ostet houdt een oogje in het zeil en zorgt dat het de sporters aan niets ontbreekt. Op de UTrack was het tijd voor meerdere sprintblokken van 100 tot 300 meter met tussendoor rustmomenten. De training is onderdeel van de piek in hun schema richting de Paralympics. ‘Pushing, pushing’, antwoordde Sem op de vraag wat voor deze dag op het programma stond, terwijl hij op een handdoek in de schaduw op adem komt.

๐Ž๐ง ๐ญ๐ซ๐š๐œ๐ค ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐๐ž ๐๐š๐ซ๐š๐ฅ๐ฒ๐ฆ๐ฉ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐’๐ฉ๐ž๐ฅ๐ž๐ง Vorige week ontmoette ik vier Namibische topatleten op de atletiekbaan van de Universiteit Twente. Ananias Shikongo, Johannes Nambala en gidsen Sem Shimanda en Even Tjiuiju bereiden zich in Twente voor op de Paralympische Spelen die op 28 augustus in Parijs van start gaan. ๐‘ท๐’‚๐’“๐’‚๐’๐’š๐’Ž๐’‘๐’Š๐’”๐’„๐’‰๐’† ๐’Ž๐’†๐’…๐’‚๐’Š๐’๐’๐’†๐’˜๐’Š๐’๐’๐’‚๐’‚๐’“๐’” Ananias is viervoudig medaillewinnaar op de Paralympische Spelen. In 2016 won hij brons op de 100 meter, goud op de 200 meter en brons op de 400 meter. Vier jaar later veroverd hij de zilveren medaille op de 400 meter in Tokio in 2020. Johannes won in zijn carriรจre al drie Paralympische medailles: zilver op de 100 en 400 meter in Rio, brons op de 400 meter in Tokio. ๐‘ช๐’๐’‚๐’”๐’”๐’Š๐’‡๐’Š๐’„๐’‚๐’•๐’Š๐’†๐’” Voor een zo eerlijk mogelijk verloop van de wedstrijden heeft het Internationaal Paralympische Comitรฉ op basis van type handicap verschillende categorieรซn ingesteld. Zo is Ananias ingedeeld in categorie T11, voor atleten die volledig blind zijn. Johannes behoort tot categorie T13, bedoeld voor sporters die nog iets kunnen zien en zelfstandig kunnen lopen. Ananias wordt tijdens trainingen en wedstrijden begeleid door hun gidsen Sem en Even. ๐‘ท๐’–๐’”๐’‰๐’Š๐’๐’ˆ, ๐’‘๐’–๐’”๐’‰๐’Š๐’๐’ˆ Ver van huis werken ze hun trainingen gedisciplineerd af. Manager Elisa Ostet houdt een oogje in het zeil en zorgt dat het de sporters aan niets ontbreekt. Op de UTrack was het tijd voor meerdere sprintblokken van 100 tot 300 meter met tussendoor rustmomenten. De training is onderdeel van de piek in hun schema richting de Paralympics. 'Pushing, pushing', antwoordde Sem op de vraag wat voor deze dag op het programma stond, terwijl hij op een handdoek in de schaduw op adem komt. ๐‘ฎ๐’Š๐’…๐’”๐’†๐’ ๐’๐’๐’Ž๐’Š๐’”๐’ƒ๐’‚๐’‚๐’“ Sem en Even nemen een bijzondere en essentiรซle positie in als het om de prestaties van Ananias gaat. Tijdens trainingen en wedstrijden lopen ze continu en al coachend (โ€˜Closer, closer!โ€™), van start tot finish naast hem. Bij podiumplaatsen van de atleten krijgen de gidsen ook een medaille. De gelopen tijd komt alleen op naam van de atleet te staan. 'Jaren geleden heb ik tijdens een training Ananias en Johannes ontmoet. Ze nodigden me uit om hun gids te worden. Zo is het voor mij begonnen', vertelt Sem. Even is de andere gids. 'Het is niet eenvoudig om blinde atleten te begeleiden, je moet heel geduldig zijn. Ik hou van mijn rol als gids en doe het vanuit mijn hart.'

Gidsen onmisbaar

Sem en Even nemen een bijzondere en essentiรซle positie in als het om de prestaties van Ananias gaat. Tijdens trainingen en wedstrijden lopen ze continu en al coachend (โ€˜Closer, closer!โ€™), van start tot finish naast hem. Bij podiumplaatsen van de atleten krijgen de gidsen ook een medaille. De gelopen tijd komt alleen op naam van de atleet te staan. ‘Jaren geleden heb ik tijdens een training Ananias en Johannes ontmoet. Ze nodigden me uit om hun gids te worden. Zo is het voor mij begonnen’, vertelt Sem. Even is de andere gids. ‘Het is niet eenvoudig om blinde atleten te begeleiden, je moet heel geduldig zijn. Ik hou van mijn rol als gids en doe het vanuit mijn hart.’

Ben je nieuwsgierig naar wat de combinatie van topsport, storytelling, branding en een betere online zichtbaarheid jou kan brengen? Neem vrijblijvend contact met me op!