Momenten van de waarheid – Sanne Wevers

Kwalificatietoernooien maken deel uit van de selectieprocedure voor deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. Vlak voor de Spelen in juni en juli zijn er voor Sanne twee momenten waarop ze weer een stap dichter bij het realiseren van haar droom kan komen. In Rotterdam en Gent stelt ze, net zoals zeven andere turnsters, alles in het werk om zowel in teamverband als individueel de Olympische tickets te bemachtigen.

Uitgekiend trainingsschema

Om op het juiste moment in de juiste vorm te zijn is geen eenvoudige klus. Sanne wil zo vaak mogelijk goede trainingen afwerken. “De zogenaamde ‘kerntrainingen’ zijn sleutelmomenten in mijn schema. “Op gezette tijden simuleren we tijdens een kerntraining de wedstrijdsituatie. Dat betekent dat ik die training maximale arbeid moet leveren en mijn volledige oefening ga uitvoeren. De trainingssessies die rondom de kerntrainingen plaatsvinden, staan allemaal in het teken om tijdens de kerntrainingen weer in de juiste conditie te zijn.”

Het samenstellen van een trainingsschema doet Sanne niet alleen. Ze vormt een team met haar coach Vincent, fysiotherapeut Jelle en krachttrainer en voedingsspecialist Ton. Het schema moet in evenwicht zijn. Van verschillende typen trainingen tot locaties waar wordt getraind, tot trainingstijden en rustmomenten. De achterliggende gedachte: week na week het schema opbouwen en uitbreiden. Uiteindelijk moet er een stijgende lijn in zitten, maar ik moet tegelijkertijd ook oppassen dat ik niet overbelast raak. Met mijn team zorgen we samen voor een gebalanceerd plan dat bij mij en mijn mogelijkheden past.”

Om op het juiste moment in de juiste vorm te zijn is geen eenvoudige klus. Sanne wil zo vaak mogelijk goede trainingen afwerken. “De zogenaamde ‘kerntrainingen’ zijn sleutelmomenten in mijn schema. “Op gezette tijden simuleren we tijdens een kerntraining de wedstrijdsituatie. Dat betekent dat ik die training maximale arbeid moet leveren en mijn volledige oefening ga uitvoeren. De trainingssessies die rondom de kerntrainingen plaatsvinden, staan allemaal in het teken om tijdens de kerntrainingen weer in de juiste conditie te zijn.” Het samenstellen van een trainingsschema doet Sanne niet alleen. Ze vormt een team met haar coach Vincent, fysiotherapeut Jelle en krachttrainer en voedingsspecialist Ton. Het schema moet in evenwicht zijn. Van verschillende typen trainingen tot locaties waar wordt getraind, tot trainingstijden en rustmomenten. De achterliggende gedachte: week na week het schema opbouwen en uitbreiden. Uiteindelijk moet er een stijgende lijn in zitten, maar ik moet tegelijkertijd ook oppassen dat ik niet overbelast raak. Met mijn team zorgen we samen voor een gebalanceerd plan dat bij mij en mijn mogelijkheden past.”

Droomoefening

In de top van de turnsport betekent stilstand achteruitgang. Het was voor Sanne dan ook niet de vraag of, maar op welke manier ze haar oefeningen op brug en balk ging vernieuwen en uitbreiden. “Choreografie is tegenwoordig erg belangrijk en ook de nodige acrobatiek – de sprongen en ‘moeilijke kunstjes’ – moeten zichtbaar aanwezig zijn. Op het moment dat ik aan de slag ging met mijn oefeningen moest ik antwoord vinden op de vraag: hoe krijg ik het voor elkaar om een zo moeilijk mogelijke oefening te bedenken, zodat ik weer mee kan draaien in de wereldtop?” Het antwoord ligt in het vinden van de balans tussen de zoektocht naar perfectie en zo moeilijk mogelijk kunnen turnen. Die combinatie stelt je echt wel in staat om uiteindelijk richting die wereldtop te kunnen gaan. Ik heb mijn sterke punten tot in detail geanalyseerd en ben op zoek gegaan naar hoe ik deze punten aan mijn oefening kan toevoegen. Ik heb gedurende het seizoen ook goed naar de concurrentie gekeken. Wat laten zij zien en hoe staan ze ervoor? Waar valt voor mij nog winst te behalen en op welke onderdelen heb ik een voorsprong? Het is een spel en dat spel speel ik graag mee, want ik weet dat turnsters met een hoge moeilijkheidsgraad in hun oefening meedoen voor de medailles. Om de artistieke onderdelen in mijn oefening te verwerken, werk ik ook samen met een choreograaf. Met mijn coach bepaal ik de strategie hoe ik nieuwe onderdelen leer en bestaande onderdelen verder kan perfectioneren.”

Kort voor de kwalificatiewedstrijden en de Olympische Spelen is Sanne tevreden over het niveau. “De upgrades die ik toe heb gevoegd zijn goed gelukt. Op balk werk ik toe naar mijn droomoefening. Daar zit alles in wat ik kan en wil laten zien. De vrouw die pirouettes heel goed beheerst, maar ook vette acrobatische series in zich heeft. Het is van toegevoegde waarde en ook trainbaar, al wil dat niet zeggen dat het easy peasy is. Het blijft spannend hoe het in een finale verloopt. Kies ik als het erom gaat voor die nieuwe, complexe verbinding of niet…Wat ik daarmee bedoel is dat je een finale goed moet kunnen lezen, alert moet zijn op wat er in zo’n eindstrijd allemaal gebeurt. Deze nieuwe verbinding levert mij bijvoorbeeld twee tiende punt op, maar op het moment dat ik het risico neem en voor die twee tiende punt ga, dan moet het dat ook écht waard zijn.”

“Op brug werk ik al anderhalf jaar lang aan een compleet nieuwe oefening. Het blijft heel moeilijk, maar wordt steeds stabieler. In die oefening zie ik als het ware mijn handtekening terug. Ik hoop dat wat ik nu aan het trainen gaat lukken, want dan lever ik een waardevolle bijdrage aan het team.”

In de top van de turnsport betekent stilstand achteruitgang. Het was voor Sanne dan ook niet de vraag of, maar op welke manier ze haar oefeningen op brug en balk ging vernieuwen en uitbreiden. “Choreografie is tegenwoordig erg belangrijk en ook de nodige acrobatiek - de sprongen en 'moeilijke kunstjes’ - moeten zichtbaar aanwezig zijn. Op het moment dat ik aan de slag ging met mijn oefeningen moest ik antwoord vinden op de vraag: hoe krijg ik het voor elkaar om een zo moeilijk mogelijke oefening te bedenken, zodat ik weer mee kan draaien in de wereldtop?” Het antwoord ligt in het vinden van de balans tussen de zoektocht naar perfectie en zo moeilijk mogelijk kunnen turnen. Die combinatie stelt je echt wel in staat om uiteindelijk richting die wereldtop te kunnen gaan. Ik heb mijn sterke punten tot in detail geanalyseerd en ben op zoek gegaan naar hoe ik deze punten aan mijn oefening kan toevoegen. Ik heb gedurende het seizoen ook goed naar de concurrentie gekeken. Wat laten zij zien en hoe staan ze ervoor? Waar valt voor mij nog winst te behalen en op welke onderdelen heb ik een voorsprong? Het is een spel en dat spel speel ik graag mee, want ik weet dat turnsters met een hoge moeilijkheidsgraad in hun oefening meedoen voor de medailles. Om de artistieke onderdelen in mijn oefening te verwerken, werk ik ook samen met een choreograaf. Met mijn coach bepaal ik de strategie hoe ik nieuwe onderdelen leer en bestaande onderdelen verder kan perfectioneren." Kort voor de kwalificatiewedstrijden en de Olympische Spelen is Sanne tevreden over het niveau. “De upgrades die ik toe heb gevoegd zijn goed gelukt. Op balk werk ik toe naar mijn droomoefening. Daar zit alles in wat ik kan en wil laten zien. De vrouw die pirouettes heel goed beheerst, maar ook vette acrobatische series in zich heeft. Het is van toegevoegde waarde en ook trainbaar, al wil dat niet zeggen dat het easy peasy is. Het blijft spannend hoe het in een finale verloopt. Kies ik als het erom gaat voor die nieuwe, complexe verbinding of niet…Wat ik daarmee bedoel is dat je een finale goed moet kunnen lezen, alert moet zijn op wat er in zo'n eindstrijd allemaal gebeurt. Deze nieuwe verbinding levert mij bijvoorbeeld twee tiende punt op, maar op het moment dat ik het risico neem en voor die twee tiende punt ga, dan moet het dat ook écht waard zijn.” “Op brug werk ik al anderhalf jaar lang aan een compleet nieuwe oefening. Het blijft heel moeilijk, maar wordt steeds stabieler. In die oefening zie ik als het ware mijn handtekening terug. Ik hoop dat wat ik nu aan het trainen gaat lukken, want dan lever ik een waardevolle bijdrage aan het team.”

Twee weken voordat de vlam wordt ontstoken is pas bekend welke turnsters zich hebben gekwalificeerd. Dat brengt de nodige onzekerheid met zich mee. “Daar ben ik wel aan gewend, hoewel ik besef dat het heel dicht op de Spelen zit. Niets is zeker en ik werk van moment naar moment. In mijn hoofd leeft alleen maar de gedachte dat ik ga. Mijn schema is erop gemaakt om tijdens de kwalificatiewedstrijden optimaal te presteren en op die vibe de vorm door te trekken naar Parijs om daar te vlammen.” Met een plek bij de beste 12 landenteams tijdens het WK turnen in 2023 hebben de Nederlandse turnsters zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. In het team, dat wordt samengesteld door de bondscoach, is plaats voor vijf turnsters. Sanne is een van de kanshebbers, maar doet ook individueel een gooi. “Tijdens het NK in Rotterdam moet ik mijn beste kunstje laten zien. Het is voor mij altijd een bijzonder moment. Ahoy is een van de mooiste arena's in Nederland. Daarnaast zijn er bij een NK veel extraatjes, zoals randactiviteiten en veel sfeer. De scores die ik daar turn, worden meegewogen in de keuze die de bondscoach maakt.” Een andere belangrijke factor is het 5-4-3 systeem dat wordt gehanteerd. “Het klinkt ingewikkeld, maar komt er op neer dat een team bestaat uit 5 turnsters, dat er per toestel 4 mogen turnen en dat de 3 beste cijfers per toestel uiteindelijk meetellen. Het is ondoenlijk om op alle toestellen in actie te komen. Ik richt me alleen op balk en brug. Daarom komen er bij de samenstelling van het team strategische keuzes om de hoek kijken. Uiteindelijk wil je de vijf beschikbare plekken zo optimaal mogelijk benutten en de kans op zo hoog mogelijke scores per toestel en daarmee de kans op teamsucces zo groot mogelijk maken. Ik moet ervoor zorgen dat mijn scores daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het teamresultaat.” Om op individueel niveau mee te mogen doen, moet ik bewijzen dat ik medaillekansen heb. De scores die op het onderdeel balk op het WK in 2023 zijn geturnd, vormen daarbij het uitgangspunt. In de praktijk komt het erop neer dat ik moet laten zien dat ik tot de top 3 van de wereld behoor. Mijn droomoefening moet daar een bijdrage aan leveren.”

Regels van het spel

Twee weken voordat de vlam wordt ontstoken is pas bekend welke turnsters zich hebben gekwalificeerd. Dat brengt de nodige onzekerheid met zich mee. “Daar ben ik wel aan gewend, hoewel ik besef dat het heel dicht op de Spelen zit. Niets is zeker en ik werk van moment naar moment. In mijn hoofd leeft alleen maar de gedachte dat ik ga. Mijn schema is erop gemaakt om tijdens de kwalificatiewedstrijden optimaal te presteren en op die vibe de vorm door te trekken naar Parijs om daar te vlammen.”

Met een plek bij de beste 12 landenteams tijdens het WK turnen in 2023 hebben de Nederlandse turnsters zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. In het team, dat wordt samengesteld door de bondscoach, is plaats voor vijf turnsters. Sanne is een van de kanshebbers, maar doet ook individueel een gooi. “Tijdens het NK in Rotterdam moet ik mijn beste kunstje laten zien. Het is voor mij altijd een bijzonder moment. Ahoy is een van de mooiste arena’s in Nederland. Daarnaast zijn er bij een NK veel extraatjes, zoals randactiviteiten en veel sfeer. De scores die ik daar turn, worden meegewogen in de keuze die de bondscoach maakt.” Een andere belangrijke factor is het 5-4-3 systeem dat wordt gehanteerd. “Het klinkt ingewikkeld, maar komt er op neer dat een team bestaat uit 5 turnsters, dat er per toestel 4 mogen turnen en dat de 3 beste cijfers per toestel uiteindelijk meetellen. Ik richt me alleen op balk en brug. Daarom komen er bij de samenstelling van het team strategische keuzes om de hoek kijken. Uiteindelijk wil je de vijf beschikbare plekken zo optimaal mogelijk benutten en de kans op zo hoog mogelijke scores per toestel en daarmee de kans op teamsucces zo groot mogelijk maken. Ik moet ervoor zorgen dat mijn scores daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het teamresultaat.”

Om op individueel niveau mee te doen, moet ik bewijzen dat ik medaillekansen heb. De scores die op het onderdeel balk op het WK in 2023 zijn geturnd, vormen daarbij het uitgangspunt. In de praktijk komt het erop neer dat ik moet laten zien dat ik tot de top 3 van de wereld behoor. Mijn droomoefening moet daar een bijdrage aan leveren.”

Wedstrijdvoorbereiding

“De dag voor de kwalificatie is voor ons een volwaardige trainingsdag. Het is niet zo dat ik het uiterste van mezelf vraag, maar zet mezelf wel op scherp. Het gevaar is dat ik te veel wil doen, daar ben ik heel waakzaam voor. De training vindt plaats in de hal waar de kwalificatie plaatsvindt. Fijn om zo al informatie in te winnen over de toestellen, de vering en omgeving waar ik de wedstrijd ga turnen. Het is toch altijd een spannend moment. Het belangrijkste is dat ik de dag met een goed gevoel afsluit en met vertrouwen kan uitkijken naar de wedstrijddag. Is die eenmaal aangebroken, dan creëer ik een activatie moment om mijn lijf ‘wakker’ te maken en los te werken. Als het kan ga ik even naar buiten om lenigheids- en balansoefeningen te doen. Daarnaast is het belangrijk voor mij om te mediteren, want dat helpt mij om te ontspannen en de aandacht op de wedstrijd te richten. Verder pak ik een klein dutje mee en eet ik de hele dag door kleine hapjes, niet te veel. Zo zorg ik dat ik goede voeding binnen krijg. Als de wedstrijd bijna begint doe ik een goede warming-up, zodat ik me scherp en zelfverzekerd voel om het moment aan te gaan waar ik het allemaal voor heb gedaan!”

“De dag voor de kwalificatie is voor ons een volwaardige trainingsdag. Het is niet zo dat ik het uiterste van mezelf vraag, maar zet mezelf wel op scherp. Het gevaar is dat ik te veel wil doen, daar ben ik heel waakzaam voor. De training vindt plaats in de hal waar de kwalificatie plaatsvindt. Fijn om zo al informatie in te winnen over de toestellen, de vering en omgeving waar ik de wedstrijd ga turnen. Het is toch altijd een spannend moment. Het belangrijkste is dat ik de dag met een goed gevoel afsluit en met vertrouwen kan uitkijken naar de wedstrijddag. Is die eenmaal aangebroken, dan creëer ik een activatie moment om mijn lijf ‘wakker’ te maken en los te werken. Als het kan ga ik even naar buiten om lenigheids- en balansoefeningen te doen. Daarnaast is het belangrijk voor mij om te mediteren, want dat helpt mij om te ontspannen en de aandacht op de wedstrijd te richten. Verder pak ik een klein dutje mee en eet ik de hele dag door kleine hapjes, niet te veel. Zo zorg ik dat ik goede voeding binnen krijg. Als de wedstrijd bijna begint doe ik een goede warming-up, zodat ik me scherp en zelfverzekerd voel om het moment aan te gaan waar ik het allemaal voor heb gedaan!”

Over ‘Step Up To The Dream’
De komende maanden neemt Sanne je mee in haar voorbereiding op het meest prestigieuze toernooi in haar sport: de Olympische Spelen. Met fotografie, video en verhalen geeft ze jou een exclusieve blik in haar Road to Paris. Mis geen update en volg Sanne op social media, check regelmatig haar website en laat je inspireren!

Fotografie: Murk Feitsma en Kim Kok.