Buitenlands avontuur Florien Reesink in Potsdam

Op de laatste dag van 2022 was er voor het eerst contact. Amper een halve week later stapte ze in de auto om het restant van seizoen 2022/2023 over de grens te gaan volleyballen. Nog diezelfde dag werkte ze de eerste training bij haar nieuwe club af. Hoe zijn de eerste maanden na de transfer van Florien Reesink naar de Duitse topclub SC Potsdam verlopen?

Omnisportvereniging

Potsdam is een stad met zo’n 180.000 inwoners, niet ver van Berlijn. De hoofdstad van de deelstaat Brandenburg staat bekend om zijn paleizen, tuinen en oude Hollandse wijk. Maar ook om SC Potsdam, een vereniging waar breedtesport en topsport in meer dan 30 sporten worden bedreven. De volleybaltak bij de dames presteert al jaren op hoog niveau in nationaal en internationaal verband.

Kans gegrepen

‘De maanden voordat ik naar Duitsland vertrok, trainde ik op Papendal. Wedstrijden speelde ik niet. Mijn makelaar was op de hoogte van mijn ambitie om weer op hoog niveau bij een club te willen spelen. Vanaf het moment dat hij in Potsdam in gesprek raakte met de trainer/coach en hoorde dat ze op zoek waren naar een tweede libero is het snel gegaan.’ Tijd om na te denken en voor te bereiden op het vertrek was er niet. ‘Spullen pakken, familie en vrienden inlichten en mensen gedag zeggen’, kijkt Florien terug. ‘Meer hoefde ik ook niet te doen. De makelaar heeft ervoor gezorgd dat alles buiten het volleybal om geregeld was en ik me volledig kon richten op volleybal.’

Topsportomgeving

De plek waar Florien verblijft heeft veel weg van topsporttrainingscentrum Papendal. ‘Ik woon in een omgeving met andere topsporters van verschillende leeftijden die ook andere sporten dan volleybal beoefenen. Zelf heb ik een kamer en badkamer tot mijn beschikking. Om te eten kan ik gebruik maken van het restaurant en op nog geen vijf minuten rijden wonen teamgenoten’, beschrijft ze haar woon- en werkomgeving.

Buitenlands avontuur Florien Reesink in Potsdam, een verhaal over de eerste maanden van Florien in Potsdam. Hoe zijn die verlopen?

Moordend tempo

De wedstrijden volgden elkaar in de eerste maanden in rap tempo op in de Bundesliga, Duitse beker en ook op Europees niveau. ‘De resultaten zijn wisselend. In de competitie draaien we bovenin mee en zijn we in de reguliere competitie als derde geëindigd.’ De bekerfinale tegen SSC Palmberg Schwerin ging voor een kleine 10.000 toeschouwers verloren. ‘In de Champions League versloegen we in Turkije Vakifbank in vijf sets, een hoogtepunt, maar eindigden als derde in de poule. In de kwartfinale van de CEV Cup werden we vervolgens in twee wedstrijden uitgeschakeld door het Italiaanse Scandicci.’ Daarmee zat ook het Europese volleybalseizoen er op voor SC Potsdam. ‘We focussen ons nu maximaal op de play-offs, waar we het vanaf zaterdag in de eerste wedstrijd in de kwartfinale thuis op gaan nemen tegen VfB Suhl LOTTO Thüringen.’